Интервюта и статии

Интервюта и статии

Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти

23 юли

Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти

Тъй като у нас всичките 28 области попадат в зона II (т.е. с наличието на АЧС по дивите свине), затова и родните фирми нямат право да изнасят. Справка на официалния сайт на компетентния орган DEFRA във Великобритания показва, че ограниченията важат не само за свинското месо, но и за месните продукти и заготовки, съдържащи свинско месо. Изключение има само за термично обработените месни продукти, при висока температура над 80 градуса по Целзий.

Тази информация съобщи за синор.бг председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов, който от името на колегите си е отправил запитване до компетентните органи ввъв Великобритания, тъй като родните фирми изнасят за този пазар преработени месни продукти, които не са произведени от българско, а от вносно свинско месо. България е износител на продукти от свинско месо, които не са преминали тази специфична термична преработка и българските износители имат сключени дългосрочни договори, които не могат да изпълнят поради тази търговска бариера, посочи още Урджанов.

В писмото до компенетнтите органи от АМБ са поискали информация за причината България да бъде със статут, различен от други държави –членки на ЕС, които също са в зона II. Второто запитване е дали е възможно след 1 юли да се извършва внос от РБългария във Великобритания на месни продукти, съдържащи свинско месо, които не са преминали термична обработка при 80 °C, но са произведени от суровини, които не са с произход България. Отговорът се очаква.

Върни се в Интервюта и статии